Συνάντηση ΠΟΕΣΕ με Υπουργό Εσωτερικών

 

 

theodorikakos2theodorikakos1

 

 

Σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς με τον Αν. Γεν. Γραμματέα και Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Σερρών και της Ένωσης Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών κ. Σωτήρη Κοτσαμπά επισκέφτηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκο προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του COVID19 και να καταθέσουν τις προτάσεις της ΠΟΕΣΕ για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο της Εστίασης & Διασκέδασης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργού.

Πιο αναλυτικά οι προτάσεις της ΠΟΕΣΕ και οι οποίες κατατέθηκαν ήταν:

1.    Τέλη καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων. Η πρόβλεψη των ΠΝΠ για την απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.

2.    Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/20 να μειωθούν κατά 50%.

3.    Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων εγκαταστάσεων που μισθώνονται από τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις.

4.    Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό (περιπτώσεις που οι μισθώσεις γίνονται από τους ΟΤΑ).

5.    Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ (Ν. 3074/2002 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει) που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που θα δημιουργηθούν (δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης κτλ) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 31/12/20, καθώς με τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν αλλά και να λαμβάνουν δημοτικές ενημερότητες.

6.    Για τις πληγείσες περιοχές από τις θεομηνίες (Εύβοια, Καρδίτσα, Κεφαλονιά κλπ) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή των υποχρεώσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ.

Επίσης συζητήθηκε και η αναγκαιότητα της κατάργησης της επιβολής με διοικητική πράξη αφαίρεσης της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση, όπως ορίζει το άρθρο 55 του Ν. 4483/2017 και η επιβολή αν’ αυτής αυξημένου προστίμου.

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της αναθεώρησης των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων για τα Κέντρα Διασκέδασης και τα Νυχτερινά Κέντρα 5% ώστε να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα της παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, που λόγω της αργοπορίας της έκδοσης των ΚΥΑ έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην ομαλή ροή της λειτουργίας των επιχειρήσεων που εκμισθώνουν κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού και να αποτρέπει τον επιχειρηματία από την ανάληψη της όποιας επένδυσης.

Ο Υπουργός άκουσε προσεκτικά τις θέσεις της ΠΟΕΣΕ και δεσμεύτηκε προσωπικά τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί μια από κοινού συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών, Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου και της ΠΟΕΣΕ για την εξεύρεση λύσεων.

Από το Γραφείο Τύπου