Εκπνοή προθεσμίας για σύνδεση ατομικών επιχειρήσεων με IRIS

Εκπνοή προθεσμίας για σύνδεση ατομικών επιχειρήσεων με IRIS

Tην Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ατομικές επιχειρήσεις (όχι οι εταιρείες όπως πχ Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, ΑΕ κλπ που η σχετική υποχρέωση είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2025)  για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS). Μέσα από το σύστημα αυτό οι ατομικές επιχειρήσεις επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Τονίζουμε ότι η ως άνω υποχρέωση αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις , ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους που έχουν εμπορικές συναλλαγές με ιδιώτες (B2C). Για τις ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους που τιμολογούν αποκλειστικά προς επιχειρήσεις και δεν έχουν κινήσεις λιανικής (συναλλαγές Β2Β) δεν ισχύει η παραπάνω υποχρέωση.  Το επισημαίνουμε αυτό γιατί η ΑΑΔΕ έχει στέλλει ενημερωτικά e-mail σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως.

Σημειώνουμε ότι εάν οι υπόχρεες επιχειρήσεις δεν προβούν στην σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με το σύστημα IRIS εντός της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τέλος, συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank,  Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Σχετικά άρθρα

Maratho WEBINAR - Διασύνδεση Ταμειακών μηχανών και σύστημα παραγγελιοληψίας για ΚΥΕ Maratho Υποχρεωτική απόσυρση & αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ και απλών ΦΗΜ & Διασύνδεση με POS ταμειακών συστημάτων συνεργαζόμενα με ERP Maratho Εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση απο 1.7.2024 Maratho Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω καύσωνα Maratho Ευρωπαικό Συνέδριο ΕΕΑ-ΓΣΕΒΕΕ το Σάββατο 25 Μαΐου στο Grand Hyatt Hotel Maratho ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΣΤΙΑΣΗ - Ψάχνεις για εργαζόμενο? Ψάχνεις για εργασία? JOBmatch by ΔΥΠΑ Maratho Συνεργασία ΠΟΕΣΕ & ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για το χρηματοδοτικό εργαλείο «Πειραιώς Επιχειρείν Ανοικτό POS». Maratho Συνεργασία ΠΟΕΣΕ - Primer Software για άμεση λύση στο πρόβλημα των POS Maratho Δήλωση Πρόθεσης Αντικατάστασης POS & ταμ. μηχανών Maratho Απόσυρση παλαιών ΦΗΜ και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS Maratho Η ΠΟΕΣΕ στη FOOD EXPO 2024 Maratho Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών